Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Mer om Libsearch

I Libsearch hittar du bibliotekets böcker, artiklar, filmer m.m.

Vad är Libsearch?

I Libsearch söker du samtidigt i nästan allt som finns i bibliotekets databaser - böcker, artiklar, e-böcker m.m. Du söker både bland bibliotekets elektroniska och tryckta material.

I Libsearch hittar du:

 • Bibliotekskatalogen med böcker, dvd:er och tryckta tidskrifter
 • De flesta artiklar i fulltext som Malmö högskolas bibliotek har tillgång till
 • De e-böcker som Malmö högskolas bibliotek har tillgång till
 • Forskning/ publikationer från Malmö högskola (ej studentuppsatser)
 • Material från majoriteten av bibliotekets databaser (se Databaser A-Ö för en översikt)
 • Material från SwePub

Använd Libsearch utanför högskolans nät

Är du student eller personal på högskolan och använder egen dator tänk då på att logga in överst på Libsearch-sidan (Student/Staff at MAH - Login for full text) för att komma åt artiklar i fulltext.

Söka och reservera bibliotekets böcker

I Libsearch kan du begränsa din sökning till bibliotekets tryckta och elektroniska böcker – välj Fulltext och bibliotekskatalogen/Fulltext and Library Catalogue till vänster under Begränsa till/ Limit To.

För att reservera eller kolla hur många som står i kö - klicka på länken Place a hold/ Reservera boken.. Du kan inte reservera om det finns tillgängliga exemplar på något av våra tre bibliotek. 

Avgränsa till fulltext

Om du bara vill få fram texter som finns på biblioteket eller online, gör en sökning i Libsearch och avgränsa sen till Fulltext and Library Catalogue till vänster på sidan. 

Vad är skillnaden mellan Libsearch och Google Scholar?

Libsearch och Google Scholar är båda söktjänster där du söker i stora mängder material. Det finns en viss överlappning av innehållet i tjänsterna, men det finns också vissa skillnader t ex:

 • I Libsearch kan du avgränsa din sökning till Scholarly and Peer Review/Peer review och vetenskapligt material. 
 • I Libsearch kan du avgränsa din sökning efter publikationstyp.
 • I Libsearch söker du även bibliotekets böcker, såväl tryckta som elektroniska.

Söka i Libsearch eller i en ämnesdatabas?

Libsearch är en bra startpunkt när du ska börja söka information om ett ämne som du inte känner till så väl eller behöver hitta nya infallsvinklar till ditt ämne. Libsearch är ett komplement till ämnesdatabaserna och bibliotekskataloger. Ska du göra en djupare ämnessökning eller en systematisk sökning är det bättre att använda sig av en ämnesdatabas eller bibliotekskatalogen Libris. I ämnesdatabaserna kan du ofta göra ganska avancerade sökningar – kombinera olika sökningar och söka på ämnesord. 

Vad finns inte i Libsearch?

Det är framförallt material från bibliotekets svenska databaser, t ex Retriever Mediearkivet, Artikelsök, Libris, JPSkolnet och Rättsbanken, som inte finns i Libsearch. Du hittar heller inga studentuppsatser i Libsearch.

Söktips

Använd citationstecken (””) runt dina sökord om du söker på t ex en artikeltitel eller ett namn, då slipper du träffar där orden inte står tillsammans. T.ex. ”Migration, human rights, and health” eller “Abraham Lincoln”.

Om du vill söka på olika varianter av ett ord, sätt en stjärna * i slutet av ordet (trunkering). Child* ger träffar på child, children, children´s etc.

Använd ? för att söka på alternativa stavningar av ett ord. Organi?ation ger träff på både organisation och organization.

I Libsearch kan du söka med AND, OR, NOT som måste skrivas med VERSALER. Ett mellanslag räknas som att du skrivit AND.

Avgränsa din sökning

En sökning i Libsearch ger oftast många träffar. Du kan lätt avgränsa din sökning efter hand i vänsterkanten till t ex vetenskapliga tidskriftsartiklar, en tidsperiod, något språk eller ämnesord.

Spara din sökning

Du kan spara din sökning och träffar på böcker och artiklar på ett Ebsco-konto. Logga in och skapa konto på Ebsco account i menyraden högst upp i Libsearch.

Kopiera referenser

I Libsearch klickar du på bok/artikel-titeln, och från Detailed record finns länken Cite till höger på sidan. Där kan du välja vilken stil du vill ha och kopiera referensen.

För vissa referenser i Libsearch (Databas: SwePub och Malmö University Library Catalogue) kommer författarnas namn inte med eller skrivs fel när man skapar referens via Cite. Kolla om referensen verkar rimlig.

Länka till en bok eller artikel

Om du vill länka till en bok eller artikel i Libsearch kan du inte bara kopiera url:en i webbläsaren, utan du måste leta reda på systemets permanenta länk.

Gör så här: 

 • Från träfflistan, klicka på titeln så du kommer till Detailed Record.
 • I högerkanten klickar du sen på Permalink, och kopiera länken.

Permalink

Permalänken funkar så länge vi har detta sök-system, därför är det alltid säkrast att även ange referensen till boken eller artiklen (och gärna också artikelns DOI-länk).

Senast uppdaterad av Karin Sedvall