Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Bildningsbaren #5 »Godhet – en svår konst!«

Tid: 2017-03-22 18:30 -- 2017-03-22 20:00
Plats: Grand Öl & Mat, Monbijougatan 17 (in på gården, uppför en trappa), Malmö.
Målgrupp: Alla intresserade

Snäll har knappast varit ett epitet att skryta med. Snarare har den snälle förknippats med vekhet, dumhet och en oförmåga att försvara sig eller stå på sig. Men godhet kräver integritet och mod. Och godhet lönar sig. Enligt lyckoforskning blir människor lyckliga av att göra gott – det ger livet mening. Samtidigt som det är bra för oss människor är det livsviktigt för samhället. Aldrig förr har altruismens oegennyttiga handling varit enklare än nu – att skapa engagemang för en fråga går blixtsnabbt genom den digitala tekniken och våra sociala kommunikationskanaler. Samtidigt är det enkelt att i vårt individualistiska levnadssätt fokusera på att förverkliga oss själva, luta oss tillbaka och enbart betrakta allt som sker i världen. 

Vad är godhet? Vad betyder det att vara en god människa och vad krävs det för att vi ska vara goda? Kan man vara egoistisk och samtidigt god? Är vi mer eller mindre goda idag än förr?

På Bildningsbaren #5 pratar vi om godhet, värderingar och etiska dilemman. Som vanligt har vi flera inbjudna gäster med olika utgångspunkt och perspektiv. 

Medverkande:

Stefan Einhorn: professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radium-hemmet

Johan Brännmark: docent i filosofi vid Malmö högskola 

Carina Nilsson: (S), kommunalråd för socialtjänst, vård och omsorg i Malmö

Moderator:

Cecilia Nebel 

Dörrarna öppnas kl 18.00, samtalet börjar klockan 18.30–20.00, därefter mingel.

Välkommen!

 


Bildningsbaren är Malmö högskolas samtalsserie som startade våren 2016 på Grand Öl & Mat i Malmö. Genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag vill vi dela kunskap, bidra till nya perspektiv och skapa möten. Olika samhällsfrågor, aktuella ämnen och teman kommer att tas upp på Bildningsbaren. Det är fritt inträde till Bildningsbaren som är öppen för alla.

Senast uppdaterad av Carolin Lind