Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Bildningsbaren #6

Tid: 2017-05-10 18:30 -- 2017-05-10 20:00
Plats: Grand Öl & Mat, Monbijougatan 17
Målgrupp: Alla intresserade

»Träning vår tids religion?«

Bildningsbaren #6 om träning, hälsa och kroppsideal.

banner bildningsbaren

Fler och fler väljer att pressa sin kropp till det yttersta. Att träna har blivit vår tids religion. Träning och en sund livsstil är något vi gärna skryter med – en statusmarkör som visar framgång. Men samtidigt som det har blivit mainstream att genomföra en svensk klassiker, toughest eller träna crossfit finns en stor grupp som inte tränar alls. Två av fem upplever träning som kravfylld istället för lustfylld visar forskning. Även om all form av rörelse påverkar hälsan positivt vägrar många fysisk aktivitet. Å andra sidan skapar träningshetsen en press på oss människor och en moralism i samhället. Träning är inte bara förknippat med god hälsa utan är också kopplat till prestation och bilden av kroppen. Ett ständigt flöde av reklam, nyheter och inlägg på sociala medier förhöjer kroppsmedvetenheten. Kroppsideal som skuldbelägger och förknippar kroppen med skam.

Varför håller vissa på med extremsporter och pressar sig till det yttersta? Varför har det blivit så populärt nu? Vilken funktion fyller träning för oss människor? Och vad betyder träning och synen på fysisk aktivitet för samhället? 

Medverkande:

Markus Torgeby, löpare och författare till boken "Löparens hjärta" och medverkande i dokumentären "Löparen".

David Eberhart, överläkare i psykiatri

Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola. 

Moderator:

Cecilia Nebel 

Samtal kl. 18.30–20.00, därefter mingel. Begränsat antal platser. Dörrarna öppnas kl. 18. 

Film:

Bildningsbaren filmas. Du kan se livesändningen på Bildningsbarens Facebook-sida  eller på www.mah.se/live

Välkommen!

 


Bildningsbaren är Malmö högskolas samtalsserie som startade våren 2016 på Grand Öl & Mat i Malmö. Genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag vill vi dela kunskap, bidra till nya perspektiv och skapa möten. Olika samhällsfrågor, aktuella ämnen och teman kommer att tas upp på Bildningsbaren.

 

Senast uppdaterad av Carolin Lind