Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Europeisk faktascen: EU som utmaning för kommunal demokrati och förvaltning

Tid: 2017-04-06 14:00 -- 2017-04-06 16:00
Plats: Stadshuset Malmö, sal Stortorget
Målgrupp: Alla intresserade

Välkomna till föreläsningsserien Europeisk faktascen - EU på jobbet. Föranmälan till evenemanget krävs och görs via ett mejl till europadirekt@malmo.se 

”Vi lever i en omvälvande tid där globala omvandlingsprocesser påverkar och utmanar såväl vår vardag som våra föreställningar om världen, såväl politik och samhällsplanering som hur vid utbildar oss för framtiden. I lokal politik och förvaltning är sedan mer än 20 år tillbaka en helt ny nivå för politik och styrning en central faktor - den Europeiska Unionen. Men vad vet vi egentligen om denna nivå? Om dess historia och dess påverkan på vår vardag och det kommunala politiska livet och förvaltandet? Vart är EU på väg? Kunskap, förståelse och en kritisk reflektion kring ovanstående frågor har stor betydelse för vad vi förväntar oss i framtiden och hur vi agerar i nuet för att skapa en framtid att vilja överlämna till våra barn.

Att det saknas grundläggande kunskaper i Sverige om EU:s roll i såväl lokal som regional och nationell politik, inom kunskapsförmedling som skola och universitet, och inom media visade rapporten EU på hemmaplan (SOU2016:10). Med denna serie av föreläsningar och samtal hoppas vi att kunna bidra till att ändra det förhållandet.”

Medverkande talare

  • Maria Strömvik, Universitetslektor på Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Har på regeringsuppdrag undersökt/utrett EUs förankring i det svenska samhället och kom 2016 med utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10). Har bland annat forskat på EU med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik.
  • Dalia Mukhtar-Landgren, Lektor (Fil. Dr.) på Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.  Hennes forskning rör huvudsakligen förändringar i kommunal förvaltning och urban utvecklingsplanering"
  • Linda Nyberg, "Linda Nyberg arbetar som doktorand på statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Hennes avhandlingsprojekt handlar om nyliberalism och hur EU:s regler för statligt stöd påverkar det politiska handlingsutrymmet på nationell nivå. Hon har tidigare varit anställd på SKL och skrivit rapporten EU i lokalpolitiken om hur EU påverkar beslut i kommun- och landstingsfullmäktige."

Anmälan

Föranmälan till evenemanget krävs och görs via ett mejl till europadirekt@malmo.se

Det bjuds på fika vid föreläsningstillfället. 

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist