Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Europeisk faktascen: Farväl till EU? Evenemanget inställt

Tid: 2017-05-04 14:00 -- 2017-05-04 16:00
Plats: Stadshuset Malmö, sal Stortorget
Målgrupp: Alla intresserade

Evenemanget är inställt på grund av sjukdom. Genomförs istället den 3 oktober. 

 

Välkomna till föreläsningsserien Europeisk faktascen - EU på jobbet. Föranmälan till evenemanget krävs och görs via ett mejl till europadirekt@malmo.se 

”Vi lever i en omvälvande tid där globala omvandlingsprocesser påverkar och utmanar såväl vår vardag som våra föreställningar om världen, såväl politik och samhällsplanering som hur vid utbildar oss för framtiden. I lokal politik och förvaltning är sedan mer än 20 år tillbaka en helt ny nivå för politik och styrning en central faktor - den Europeiska Unionen. Men vad vet vi egentligen om denna nivå? Om dess historia och dess påverkan på vår vardag och det kommunala politiska livet och förvaltandet? Vart är EU på väg? Kunskap, förståelse och en kritisk reflektion kring ovanstående frågor har stor betydelse för vad vi förväntar oss i framtiden och hur vi agerar i nuet för att skapa en framtid att vilja överlämna till våra barn.

Att det saknas grundläggande kunskaper i Sverige om EU:s roll i såväl lokal som regional och nationell politik, inom kunskapsförmedling som skola och universitet, och inom media visade rapporten EU på hemmaplan (SOU2016:10). Med denna serie av föreläsningar och samtal hoppas vi att kunna bidra till att ändra det förhållandet.”

Medverkande talare

EU står inför stora utmaningar. Flyktingfrågan, frihandelsavtal och en ökande nationalism. Före detta statsminister Ingvar Carlsson frågar ut författaren Rolf Gustavsson om diagnos och prognos! 

Rolf Gustavsson är en mycket erfaren utrikeskorrespondent med tyngdpunkt på EU och Europa.  Rolf Gustavsson har även fått många utmärkelser, till exempel Sydsvenska Dagbladets Europapris 1989, Söderbergska stitelsens journalistpris 2007 samt Publicistklubbens stora pris 2011. I dag är han kolumnist i Svenska Dagbladet och har nyligen givit ut boken ”Europeiska episoder”.

Anmälan

Föranmälan till evenemanget krävs och görs via ett mejl till europadirekt@malmo.se

Det bjuds på fika vid föreläsningstillfället.

Senast uppdaterad av Sarah Stancs