Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Byggstudenter åkte på nordisk workshop om farligt avfall

2016-12-30

STUDENT. Tre studenter från Malmö högskolas Byggingenjörsutbildning fick åka till Gjøvik, Norge för att vara med i en workshop om hur rivningsmaterial ska hanteras och hur man löser problem inom byggavfall.

workshop norge

Från v: Dalal Al-Faris, Hanin Assaad och Adrian Theander. 

Adrian Theander, Dalal Al-Faris och Hanin Assaad läser tredje och sista året på byggnadsingenjörsutbildningen på Malmö högskola. I november fick de möjligheten att åka till Norge och delta i en konferens inom området farligt avfall, tillsammans med studenter från lärosäten inom byggutbildningar i Danmark och Norge.
–Det var en upplevelse, både att få träffa studenter från andra Skandinaviska länder, få bo på vandrarhem i en by ute på landet en halv timma från Oslo. Det var verkligen kul och lärorikt allting, även om det inte alls var som jag tänkt mig, säger Hanin Assaad.

It's learning
Informationen om workshopen hade de hittat på It’s learning. Därefter fick de söka för att komma med. Alla tre visade sig vara kvalificerade att få åka.
–Uppgiften handlade om att bedöma om en lokal som vi fick gå runt i, som delvis innehöll farliga avfall skulle rivas eller renoveras. Det fanns inget exakt svar på frågan utan det var snarare en tolkningsfråga hur man ville lösa uppgiften, säger Adrian Theander.

–Första dagen fick vi ett verktyg som liknade en laserpistol, så att vi kunde gå runt i byggnaden och identifiera material. I princip alla grupper kom fram till samma farliga ämnen som fanns i lokalen som pbc, bly och asbest, säger Adrian Theander.

Språket- en utmaning.
Studenterna blandades upp i nya grupper så att man var 5-6 personer i varje. Majoriteten var från Danmark och Malmö högskolas studenter hamnade i olika grupper.

Workshopen blev lika mycket en lärdom i hur man handskas med språk som man använder lagar och regler i de olika nordiska länderna. De praktiska momenten och grupparbeten varvades med föreläsningar.
–Det gick absolut inte att hålla på med mobilen. Man fick verkligen hålla fokus för att förstå språken. Det blev mycket googlande på ord innan vi skulle redovisa, säger Hanin Assaad.

–Vilka lagar som gäller kring farligt avfall hade vi inte helt koll på men tack och lov fanns det en svensk mastersstudent med som hade läst fler kurser än vi om just de, säger Hanin Assaad
–Man svarade så gott man kunde och lärarna var väldigt hjälpsamma och engagerade,  säger Adrian Theander.

Ligger i tiden
Som avslutning skulle kurserna redovisa sina resultat. Det skedde i PowerPoint, och varje grupp hade cirka tio minuter på sig att redovisa.
–Redovisningarna var mest spännande. Alla grupper hade kommit fram till ungefär samma sak. Vi kunde bidra med ett ekonomiskt perspektiv på avfallsfrågan, det kändes bra, säger Adrian Theander.

Studenterna är eniga om att frågan om miljö, farligt byggavfall är viktig och ligger i tiden. Efter att de kommit hem, påbörjade de en intensiv kurs med information om bland annat lagar och regler.
–Det var mer intressant och spännande att läsa kursen hemma efter workshopen i Norge, säger Hanin Assaad. 

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Filippa Törnwall