Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Existentiella frågor lyfts på Världsdagen för sexuell hälsa

2016-09-01

FORSKNING/SAMVERKAN. Måndagen den 5 september hålls Världsdagen för sexuell hälsa på Malmö stadsbibliotek. Om bland annat sexualitet kopplat till religion, kultur, livsfrågor och funktionshinder.

För sjunde året i rad uppmärksammas människors sexuella hälsa världen över. Malmö högskola arrangerar då, i samarbete med The World Association for Sexual Health, WAS, korta populärvetenskapliga föreläsningar på stadsbiblioteket i Malmö.

charlotta_lofgren_martensson– Sexualitet och synen på sexualitet är djupt förenade med existentiella frågor, säger Lotta Löfgren-Mårtenson, professor och föreståndare för Centrum för sexualitet och sexualitetsstudier.

Årets tema har döpts till ”sexistentiella frågor”. På programmet finns alltifrån rubriker som sex- och samlevnadsundervisning – kunskaper och myter till funktionsnedsättning, sexualitet och existentiella frågor.
– Vi lever i ett samhälle med samtida, parallella och motstridiga normer kring sexualitet. På Världsdagen diskuteras alltifrån moral, etik, kläder och hur man som muslim och kristen kan förhålla sig till sin religion och sexualitet. Men här finns även ett anförande om att bli ledare över sin egen sexualitet som en frigörande kraft i förhållande till den egna existensen.

På eftermiddagen diskuteras även vad som händer med sexualiteten om jag skulle råka ut för en olycka eller få en funktionsnedsättning. Varför är bilden av en fullkomlig kropp kopplad till en lycklig sexualitet och vice versa? Hur ser man på meningen med livet om man inte kan få egna barn?

– Jag hoppas att allmänheten, forskare och studenter kommer till Stadsbiblioteket denna måndagseftermiddag då frågor kring sexuell hälsa och forskningen kring detta borde beröra alla oavsett livssituation. Tanken är att det ska bli en dialog med publiken under och efter anförandena. 

Text: Helena Smitt

Senast uppdaterad av Charlotte Orban