Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Tema: Biologiska gränsytor

Forskning om biologiska gränsytor, till exempel huden och andra levande material, ger oss viktig information som kan förbättra hälsan. I en serie artiklar berättar vi här om en del av den forskning som bedrivs vid forskningscentret Biofilms - Research Center for Biointerfaces. 

Matematik

Kolesterol i fokus

Forskare har tagit fram en ny modell som gör det möjligt att studera det dåliga kolesterolet, low density lipoprotein, i detalj. 

 

Intervju med Marité Cardenas och Selma Maric  

Therese Nordström

Cancerforskning stärks

Forskningscentret Biofilms – Research Center for Biointerfaces har beviljats närmare 80 miljoner i forskningsmedel det senaste året, av dessa har 55 miljoner gått till cancerforskning. 

Intervju med bl.a. Therese Nordström och Börje Sellergren

Smörjmedel

Smörjmedel under lupp

Forskning inleds för att ta fram ett nytt instrument som ska göra det möjligt att studera hur strukturen i tunna filmer av biologiska smörjmedel, till exempel saliv, ledvätska och sekret, påverkas av tryck och rörelse. 

Intervju med Javier Sotres

Energi

Är människan framtidens energikälla?

Aktuell forskning visar hur kroppsvätskor kombinerat med så kallade självladdande biosuperkondensatorer simultant kan omvandla och lagra energi. 

Intervju med Dmitrii Pankratov 

tautgirdas_ruzgas

Samarbete gynnar forskning

Det menar Tautgirdas Ruzgas, professor, som gått in som minoritetsägare i ett nystartat företag som utvecklar en internetuppkopplad mätare för diabetiker. 

Intervju med Tautgirdas Ruzgas

cancerceller

20 miljoner till cancerforskning

Nytt forskningsprojekt ska ta fram metoder att hitta och studera aggressiva cancerceller. På sikt hoppas forskarna bidra till effektivare cancerbehandling. 

Intervju med Anette Gjörloff Wingren

Senast uppdaterad av Charlotte Löndahl Bechmann