Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Näktergalen mentorsverksamhet

Nyheter


Näktergalen/Nightingale omnämns i Europeiska sammanhang

På EU:s hemsida om School education gateway omnämns Näktergalen som en investering för studenter, familjer och skolan.
Läs mer här

Näktergalen tilldelas Malmö stads mångfaldspris 
Den 20 december 2016 tilldelades Näktergalen Malmö stads "Mångfaldspris". Prisutdelningen skedde vid kommunfullmäktiges sista sammanträde, i Rådhuset. Läs nyhet om utmärkelsen

priset näktergalen carina priset hela näktergalen gänget

Näktergalen tilldelas Malmö högskolas samverkanspris 2016 
– Det känns extra kul att få det här priset nu när vi fyller 20 år. Det är ett erkännanande och visar att den modell och de ramar som vi byggde upp för 20 år sedan fortfarande håller och går att sprida vidare, säger Carina Sild Lönroth.

_DSC0743 liten Naktergalen Pris
Läs mer om motiveringen  

Söndagen den 24 oktober 2016; Näktergalens 20:e startdag! 
Näktergalen håller integrationen igång i Malmö. Varje vecka från sker 73 möten mellan barn och mentorer en gång i veckan. Möten av ömsesidigt lärande och där man får tillträde till varandras världar, lär, utvecklas och har trevligt tillsammans.
14656251_650361921804838_1565055751192704230_n liten

Guldmedalj 
Den 19 maj 2016 fick Näktergalens verksamhetsledare Carina Sild Lönroth motta det Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj ”För medborgerliga förtjänster”som varje år delas ut till “särskilt förtjänta personer”. Medaljutdelningen ägde rum i samband med sällskapets årsmöte och därefter firade det Kungliga Sällskapet sitt 250-årsjubileum på Musikaliska i Stockholm med drygt 250 inbjudna gäster.

1 3 2
Läs mer.

Ensamkommande ungdomar bjuds in till högskolan
På lördag den 9/4 startar Näktergalen Ungdom med 
ungdomar som bjudits in till Malmö högskola för att få inblick i hur det är att studera vid högskolan.
Mötena kommer att ske sex lördagar och vid varje tillfälle presenterar studenter sin egen utbildning och berättar om sin egen väg till högskolan. Vid ett tillfälle kommer en student, själv ensamkommande, att berätta om sin väg till högskolan och hur det är att studera till ingenjör.

Läs mer genom att klicka på Näktergalen Ungdom.  

Nightingale Uganda- the first in Africa 

närbild banner näktergalen

Den 15 april hölls den officiella lanseringen av The Nightingale mentoring program in Uganda vid universitet i Kampala, vid stranden av Victoriasjön.
Närmre tusen personer deltog i denna festliga ceremoni.

Här kan ni se ett klipp från filmen när Nightingale Uganda sjösattes, april 2015.

The International Nightingale Day, the 24th of February  

nightingale1 nightingale6 nightingale5 nightingale4 nightingale2 nightingale3

Dagen firades av och med mentorer och barn, i mer än 20 städer, vid olika universitet runt om i Europa.
Läs gärna här: www.nightingalementoring.org

Näktergalen Ungdom
Tidningen "Vårt Malmö var med när mentorer och ungdomar från Mottagningsskolan Mosaik hade pyssel- och spelkväll. Läs gärna mer här:klicka här

Vad har barn och mentor gjort under hösten?
De har bland annat besökt högskolan, stadsbiblioteket, de har fikat och bakat, besökt museet, varit på terrariet och haft gemensam pysselkväll den 2 december…se gärna mer på vår facebooksida, där det också finns fler foto. www.facebook.com/naktergalen

 näktergalen 3905 näktergalen Younes o barn på väg till biblioteket   näktergalen 1110

Kick-off för Näktergalen Ungdom 

näktergalen kickoff 1Tisdagen den 11 november träffade studenter vid fakulteten Lärande och samhälle och ungdomar från mottagningsskolan Mosaik varandra för första gången. 
Framöver kommer de att träffas två gånger per månad, fram till sommaren. 
Läs gärna mer om projektet: "Näktergalen Ungdom".   


The Nightingale Network 5th Conference "Mentoring for social sustainability

Keynote Speakers: Lieve Fransen, PhD Director och ansvarig för Europe 2020 och PhD Mats Trondman professor i kultursociologi, välkänd för sin barn- och ungdomsforskning. Läs mer här. 

Ahmad berättar och minns flykten från Afghanistan
En av allaensamkommande ungdomarna som flytt till Sverige med förhoppningar om att kunna skapa en ny och hoppfullare tillvaro här samt bli en del av vår gemenskap. Nu träffar han Amanda, lärarstudent vid Malmö högskola, mentor och medmänniska. 

Läs mer här.

Margareta Pålsson och Carina Sild Lonroth

Möte med Landshövdingen

Den 6:e maj hade verksamhetsledare Carina Sild Lönroth ett givande möte med Skånes Landshövding.

 

 

 

näktergalen Kick Off FORMULA

Nya vänskapsband har knutits. 

Framöver kommer 12 ensamkommande ungdomarna och 12 studenterna att träffas två gånger per månad till och med oktober - tillfällen att få spegla sig varandra, i någon utanför sitt ordinarie nätverk,någon de annars inte skulle ha träffat. För ungdomarna blir det även även en inblick i högskolevärlden.
EU projektet FORMULA syftar till att motverka utanförskap och öka integrationen. Att få ingå i en relation, möta någon utanför boendet kan göra ungdomarna delaktig i ett större sammanhang och ge dem en förankring i det svenska samhället. 

carolina kluft näktergalen 2a

Caroline Klüft och Näktergalen!

För några dagar sedan besökte Carolina Klüft Näktergalen Växjö som håller på att producera en film för att sprida budskapet om betydelsen av positiva förebilder. Se gärna fler foto på Näktergalens Facebook hemsida

 

Jesper och Ibrahim näktergalenLåt oss presentera Ibrahim 10 år och Jesper, tandläkarstudent och mentor

De har träffats en gång i veckan i ett halvår och hunnit med en hel del redan som bakat chokladbollar, haft filmkväll, fikat, varit på terrariet, åkt skridsko och besökt flera museer. För Jesper som är nyinflyttad till Malmö har det varit en spännande resa att lära känna en ny stad. Ibrahim tycker att det är bättre än vad han hade trott. Nu slipper jag bara sitta hemma och inte ha något att göra efter skolan när mamma arbetar, säger han.

Hawa och QendresaHawa och Qendresa
Vad har ni gjort denna vecka?
Vi har varit i Pildammsparken tillsammans med Hawas kusin Sara och hennes mentor Johanna. Vi promenerade runt hela dammen och matade olika fåglar med bröd som vi hade tagit med oss. Vi blev glada när vi såg att glasskiosken var öppen!

 

halmstad näktergalen logo website

Näktergalen Halmstad

Nu startar Näktergalen ännu ett pilotprojekt, denna gång i Halmstad där lärarstudenter kommer att träffa ensamkommande ungdomar i åldern 16-19 år en gång i veckan för gemensamt utbyte.
Vi följer utvecklingen och önskar lycka till!

 

 

Den 17 februari, Näktergalen Seniors Kick-off för sjunde året

pusselbitsletande smallStudenter och seniorer var denna kväll inbjudna till ”Orkanens restaurang” och med en pusselbit i hand fick de leta rätt på varandra, vilket inte tog speciellt lång tid. Inte heller dröjde det länge förrän prat och glada skratt fyllde lokalen.  
Och i vimlet hördes: ”Vi har redan funnit att vi har liknande intressen och tänk att vi båda är tvillingar”. ”Vi ska genomföra en pilgrimsvandring tillsammans, fyra timmar och cirka åtta kilometer”. ”Vi ska träffas redan på torsdag”. Se fler foto på Näktergalens Facebook hemsida.

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist