Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Friskvård

Du kan få ersättning för utgifter för friskvård med högst 1 500 kronor per år, eller 125 kronor per månad om du bara är anställd under en del av året. Din anställningsgrad påverkar inte rätten till ersättning. Du får gärna skicka in dina kvitton direkt efter ditt utlägg, men du har rätt att begära ersättningen upp till två år efteråt. Ersättningen är skattefri.

Så begär du ersättning

Fyll i blanketten och skicka in den tillsammans med kvitto i original. På kvittot ska det stå ditt namn och vilken arrangören är, vilken typ av motion eller friskvård det handlar om, vilken tidsperiod avgiften gäller för samt arrangörens organisationsnummer, stämpel eller underskrift.

Om du betalar din avgift med autogiro ska du bifoga en kopia på medlemsavtalet och ett utdrag från din bank som visar att betalningen är gjord, alternativt ett kvitto från arrangören på det totala beloppet som du har betalat. 

Du skickar blanketten och kvittot med internpost till din löneadministratör, som bedömer din rätt till ersättning utifrån högskolans beslut och Skatteverkets anvisningar.

Här hittar du blanketten

Du kan få friskvårdsersättning för följande aktiviteter:

  • Motion av enklare slag, till exempel gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, simning och aerobics, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton och squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och innebandy. Även exempelvis tai chi, qigong och yoga ersätts.
  • Kontorsmassage (för att motverka ömhet och stelhet i exempelvis nacke, armar, skuldror och rygg) och avgift för kostrådgivning eller rökavvänjningskurs.
  • Entrékort till Kockums fritid om du samtidigt köper klippkort till bad eller vattengympa.
  • Massage hos naprapat (om det står på kvittot att det gäller massage).

Fler aktiviteter som omfattas

Du kan inte få friskvårdsersättning för följande:

  • Familjekort eller andra kort som innefattar fler än dig själv.
  • Medlemsavgifter i föreningar och annan motion och friskvård som är skattepliktig.
  • Besök hos naprapat eller kiropraktor för andra behandlingar än massage.

Fler aktiviteter som inte omfattas

Har du frågor?

Om du är osäker på om din aktivitet kan ge friskvårdsersättning, eller om du har frågor om hur du ska skicka in din begäran om ersättning, kontakta din löneadministratör.