Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Fantastiskt stimulerande och inspirerande dygnet runt-jobb

2016-12-22

MEDARBETARE. När Björn Klinge efter fyra år nu lämnar posten som dekan för Odontologiska fakulteten är han mest nöjd med att verksamheten skapat nya resurser i ett ansträngt läge. Ombyggnadsprojektet beskriver han som en av de största utmaningar han varit med om.

— Jobbet har varit fantastiskt, otroligt stimulerande och inspirerande. Det är nästan ett dygnet runt-jobb och väldigt slitsamt och krävande. Men den energin man får från hela verksamheten, det ger så mycket tillbaka att det känns meningsfullt, säger Björn Klinge.

Björn Klinge

Björn Klinge beskriver dekanjobbet som tre
saker: saker du ärver, saker som händer och
saker du vill göra.

Som dekan ska man vara något av allkonstnär, menar han. Man ska kunna mycket om sitt fackområde och måste samtidigt bygga upp ett bra nätverk. Och så förstås se till att omge sig med kloka och kunniga medarbetare. Som dekan hinner man inte sätta sig in i varje fråga i minsta detalj.
— När man då nån gång ska sätta sitt namn på något man inte detaljstuderat, då är det otroligt viktigt att ha kloka medarbetare.

Ombyggnaden svåraste utmaningen
Mindre entusiastisk är Björn Klinge över hur förutsättningarna för ombyggnaden av fakulteten ursprungligen presenterades:                                                                                                                                   
— Som person bejakar jag gärna nya idéer och förslag. Men ombyggnaden skulle ske enligt konceptet öppna landskap utan hänsyn till verksamhetens behov. Det var en av de svåraste utmaningar jag varit med och jag hade tuffa diskussioner med förra rektorn. Vi är delvis tillbaka på ruta ett. Men jag kan nu konstatera att tankarna svängt till ett synsätt där verksamhetens förutsättningar ska vara vägledande, säger Björn Klinge.

Utvärdering blev kalldusch
Som en kalldusch minns han när UKÄ 2014 gav tandläkarutbildningen vid Malmö högskola betyget ”bristande kvalitet”.  Björn Kling delade inte ämbetets bild och ifrågasätter sättet utvärderingen gjordes på, men det var ”förstås bara att göra en pudel”.

Bästa kvittot
Desto gladare är han över undersökningen i höstas som visade att tandläkarstudenterna som utexaminerats vid Malmö högskola är mest nöjda med sin utbildning.
— Det är bästa kvittot på att vi gör ett bra jobb, säger han.
Frågar man Björn Klinge hävdar sig OD väl, även i ett internationellt perspektiv, inom odontologisk forskning och när det gäller klinisk undervisning. Han är stolt över utvecklingen mot mer internationell efterutbildning på fakulteten och över att verksamheten på specialistklinikerna såväl som forskningsanslagen ökat. Samarbetet med Region Skåne (OFRS) har gett sex miljoner till odontologisk forskning.
— Jag är nöjd med att vi kunnat möta en alltmer ansträngd ekonomisk verklighet med att skapa nya resurser.

Nu lämnar Björn Klinge ”med varm hand” över stafettpinnen till Gunilla Klingberg, men stannar kvar som senior professor och ska fördjupa sig i kopplingen mellan inflammation i munhålan allmänhälsan samt i vävnadsförändringar kring implantat.
— Det känns som ett privilegium. Jag får också möjligheten att ha mer klinisk kontakt. Det har jag saknat, säger Björn Klinge.

Text: Magnus Jando